Așa cum m-am obișnuit să aduc cât mai aproape de voi informații utile, care ne pot aduce bucurie și să ne ușureze viața. Însă pentru că Paștele se apropie, de data asta vă voi vorbi despre o rețetă de cozonac prelucrată de mama mea.
Am mai povestit și în articole anterioare despre mama mea care este o bucătăreasă foarte talentată și orice mâncare sau prăjitură de a ei e o delicatețe. De fiecare dată sunt uimită ce rețete mai descoperă și cum le face în așa fel încât preparatul să-i iasă exact așa cum își dorește. Așa s-a întâmplat și cu rețeta de cozonac la care a lucrat mulți ani la rând, până ce a obținut rezultatul dorit.
Cum a reușit mama să facă cozonac foarte delicios
Imaginați-vă că în toți acești ani de Paști aveam discuții cu dragă mea mamă despre cum i-a ieșit cozonacul. Deși mie îmi plăcea cozonacul făcut de ea și îi spuneam că e foarte bun, ea spunea că i-a ieșit prea aspru, nu era mulțumită de gust sau crema nu era destul de rafinată. Atunci se gândea unde a greșit sau ce ar fi trebui să mai adauge ca data viitoare să-i iasă așa cum își dorea. Imediat își dădea seama ce modificări trebuia să facă. Într-adevăr cozonacul mamei de la an la an a devenit tot mai bun, încât și acum când scriu am început să înghit în sec, dar trebuie să mai am răbdare până mă voi bucura din nou de o felie de cozonac.
Nu mai rețin anul în care mama a spus că și-a finalizat această rețetă de cozonac, dar pot să vă spun că rezultatul e unul pe măsură. Încurajată de aprecierile celor care au mâncat din acest cozonac și au fost uimiți de gustul lui, mama a scris această rețetă pentru a fi dată mai departe. Iar cu acordul ei, la rândul meu o voi scrie în cele ce urmează.
O rețetă de cozonac care merită încercată
Ingredientele pentru aluat
1 kg de faină (specială pentru cozonac)
3 ouă (se pot pune și mai multe dacă doriți un aluat mai galben) Atenție: trebuie să fie scoase de la frigider cu o seară înainte.
270 g de zahăr, (pentru ca să se topească mai ușor, zaharul se poate da prin râșniță)
200 ml de ulei
50 g de drojdie
1 linguriță de sare după gust
200 ml de lapte care trebuie să fie fiert și călduț
1 sticluță de vanilie, rom, lămâie și de portocale
Mod de prepare:
Se separă gălbenușurile de albușuri, iar în gălbenușuri se pune sarea și se mixează în timp ce se adaugă zaharul puțin câte puțin. Se mixează până ce gălbenușurile se fac spumă, și zaharul se topește. Apoi se adaugă o esența de vanilie, un pic rom, portocale și lămâie. Pentru a se topi mai ușor zaharul în compoziție se poate pune puțin lapte.
Apoi se face plămădeala: drojdia se amestecă cu un pic de apă caldă adăugând o lingură de zahăr și una de făină, până ce acestea se omogenizează și se lasă la crescut.
După ce plămădeala va crește, va fi amestecată cu faina peste care se toarnă compoziția de gălbenușuri cu esențele și zahar, se adaugă câte puțin lapte cald până când toată faina se înmoaie. Aluatul se frământă timp de 90 de minute adăugând puțin câte puțin ulei (e de recomandat frământatul cu mâna până apar în aluat bășicuțe ) și apoi se lasă la crescut o oră.
Pentru cremă este nevoie de:
800 g de nucă și cacao
400 g de zahăr sau după gust
1 Vanilie și rom
Unu sau două piculețe zahăr vanilat
Albușurile de la ouă
200 g de rahat turcesc care se pune pe foaie
Mod de prepare:
Mai întâi se mixează albușurile adăugând zaharul vanilat odată zaharul puțin câte puțin până ce se topește și se face o spumă. Apoi se adaugă esențele, cacaua și nuca, (dacă crema este prea tare se poate pune un pic de lapte) și cu o lingură se amestecă încet de sus în jos.
După ce cozonacii se pun în tavă, se lasă 10 minute la crescut, apoi se ung cu gălbenuș bătut cu o lingură de lapte și se dau la cuptor. Cozonacii se coc 50 sau 60 de minute la o temperatură de 180, 190 de grade.
Pască ca la mama acasă
Pe lângă cozonacii foarte delicioși, mama de Paște mă mai răsfață și cu o pască cu brânză pe care o ador încât aș fi în stare să mănânc și una întreagă odată dacă aș putea. Cred că v-ați dat seama că în această perioadă nu mă mai gândesc la siluetă, dar vă spus sincer, la felul care gătește mama mea, nu aș avea nicio șansă să mă abțin de la mâncare, mai ales că sunt și pofticioasă.
Pentru că am pomenit de pască care e vedeta de pe masa de Paște, în jurul căruia ne adunăm cu mic, cu mare și ne bucurăm de bucatele făcute de mama noastră, voi scrie în cele urmează și rețeta de pască:
Ingrediente, crema pentru pască
500 g de brânză
2 ouă
300 g de zahăr sau după gust
1 lingură de griș
Unu sau două piculețe de zahar vanilat
100 g de stafide
Mod de prepare:
Se mixează ouăle foarte bine, apoi se adaugă zaharul puțin câte puțin și se mixează până când compoziția va arăta ca o spumă. După se adaugă zaharul vanilat, grișul, stafidele, brânza și apoi se amestecă cu o lingură ușor de sus în jos.
Apoi pasca se pune în tavă, se lasă la crescut 10 minute, se unge cu un gălbenuș bătut cu puțin lapte. Cuptorul se dă la 180 / 190 de grade timp de 40 / 50 de minute.
Sper să vă fie de folos aceste rețete. Dacă aveți vreo nelămurire, puteți să-mi lăsați un comentariu aici sau puteți să-mi scrieți un mesaj pe Facebook. Până data viitoare numai bine!
Arata delicios
Te asigur că e foarte delicios.